Helm de Laat

queer q. l.

Queering Art

Zomer 2014 was Quast te gast bij artist residency Maas-Kort. Daar organiseerden we een weekeind expositie met hedendaagse queer art uit Nederland. Queer art mag dan internationaal al een tijdje erg in zwang zijn. In Nederland is queer art een ondergeschoven kindje. We nodigden oude vertrouwde kunstenaars uit en een aantal jongeren, net van de academie (of nog niet eens). Het werd een inspirerende artistieke confrontatie die smaakt naar meer. Meer op www.stichtingquast.nl

Daar ook veel info over het programma en de deelnemende kunstenaars van de eerste editie van Queering Art in 2014


Anke van den Brink, fotografie en video

Queer betekent eigenlijk anders, gek en raar maar is ook een scheldwoord voor hlbt's, Het wordt nu als geuzennaam gebruikt. Queer art is een nakomelingetje van de homo/lesbische, gay and lesbian of de glbt kunst en de feministische of vrouwenkust. Queer art en oudere zus, de gender art, houden zich vooral bezig met (homo) seksualiteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid. 

Bart Drost, Moord op stervende slaaf (naar Michelangelo)

Vroeger en nu. Hier en elders. De rol van plaats en tijd in de visuele cultuur. 

Hoe je sekse en (homo)seksualiteit zelf beleeft, hoe je er -samen met anderen- vorm aan geeft, hoe (on)belangrijk je dat vindt, hoe erop gereageerd wordt en hoe je met die reacties om gaat. Kunst als aller individueelste expressie van de aller individueelste emotie... 

Meike Martijn, Mascara

Queer Art beweegt zich vaak in grensgebieden van wat mag en kan. En steeds vaker ook voorbij de grensgebieden van gender en seksualiteit. In de queer art botsen en mengen het persoonlijke en het politieke vaak, al dan niet van harte. 
 

Jiro Ghianni, The Bosoms

Queer art staat vaak op het snijpunt van allerlei discussies in de hlbt beweging en voelt zich erg thuis bij queer theory.  Queer art mag dan internationaal al een tijdje erg in zwang zijn. In Nederland was queer art lang een ondergeschoven kindje. In galeries en op kunstacademies werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Er zijn ook maar weinig kunstenaars die zich met queer art bezig houden. Is er in Nederland wel glbt maar geen queer art? Waarom is dat dan zo? En of daar nu verandering in komt? Op enkele kunst academies beginnen de nieuwe ontwikkelingen door te druppelen.Ook dat onderzoeken we met Queering Art.

 

Deelnemers

Aan Queering Art 2014 namen deel:  Hans Abbing, Cathelijne Berghouwer, Jorina Kilsdonk, Christianson, Anke van den Brink, Paul Buijs, Gemma de Schepper, Peter Colstee, Ditte Wessels, Bart Drost, Jiro Ghianni, Merel de Haan, Tonni van Sommeren, Meike Martijn, Harmjan Roeles, Marian Bakker, Jac. Splinter, Hay Wijnhoven, Nona Metiarij en Z Royale.

Jorina Kilsdonk, onderdeel installatie If I were a boy


Afbeeldingen op deze pagina tonen werk dat op Queering Art 2014 te zien was. Alleen te gebruiken na toestemming van de betreffende kunstenaar.